CC0 License - bron: pexels.com

Het was een paar weken voor kerst. In het grote bos liep een hele sombere vos. Het was al lang tijd voor zijn winterslaap, maar veel dieren wilden wachten tot kerstavond. Dit werd gevierd rondom de allergrootste en mooiste boom in het bos.
De vos mocht daar nooit bij zijn, omdat hij veel te gemeen was. Maar hij keek altijd wel stiekem mee vanuit de struiken. Want hij vond de lichtjes zo mooi!

De vos vond zichzelf veel slimmer dan de andere dieren, want hij kon ze allemaal met gemak vangen en opeten. Hij verraste een konijntje vaak door er zomaar voor te springen! Met zijn doordringende ogen en brede grijns joeg hij die de stuipen op het lijf. Het konijntje was dan zo verstijfd van schrik dat het niet meer kon bewegen. Meestal at hij ze niet eens op. Hij vond bang maken veel leuker.
Helaas waren veel konijntjes iets te vaak aan het schrikken gemaakt. Als de vos dan weer eens te voorschijn sprong, bleven ze gewoon verder knabbelen aan hun worteltjes. Daar werd de vos op den duur zeer verdrietig van. En uiteindelijk gaf hij het op.

De vos besloot dan ook uiteindelijk, na zijn wandeling, deze kersttijd slapend door te brengen. Zo kon hij even vergeten hoe somber hij was. Maar in zijn hol lukte het niet om te slapen. Hij lag te brommen en te woelen en voelde zich ziek van verdriet.
Na een tijdje kwamen de konijntjes voorzichtig bij hem kijken of hij misschien nog wel in leven was? Hij keek hen met betraande ogen aan. Hij had zelfs geen kracht meer om te grommen.

Hierna kwamen de konijntjes iedere dag verse worteltjes en knolletjes brengen. De vos was ontroerd en uiteindelijk at hij er van, omdat ze zo lief deden. Eigenlijk was het best lekker. Toen dacht hij: “Waarom doen ze toch zo aardig? Ik ben altijd gemeen tegen ze geweest.”

Het was inmiddels kerstavond geworden. En dankzij de lieve konijntjes was de vos helemaal beter. Hij had nu een vriendelijke glimlach en zachtmoedige streken. De vos mocht samen met alle dieren in het bos, die nog niet in winterslaap waren, kerstavond vieren rondom de grootste en mooiste boom in het bos. Iedereen had kleine cadeautjes voor elkaar gemaakt en er werden de mooiste liedjes gezongen tot diep in de nacht. Dit was het mooiste kerstfeest tot nu toe!

Reageer!