Schrijf mee

Wil jij ook een voorleesverhaal schrijven? Ben jij de volgende Annie M.G. Schmidt of Roald Dahl? Stuur je verhalen op naar mijnverhaal@voorleestuin.be!
Vragen de kinderen na één van jouw verhalen steeds naar meer? Geen voldoening zo groot als die van een kinderlach!

Doen! Wie weet wordt jouw verhaal straks voorgelezen aan talloze kinderen…

 

Wedstrijd

In onze doorlopende wedstrijd(*) worden de beste inzendingen beloond! Elk kwartaal(**) schenken we een bol.com cadeaubon aan de meest gesmaakte ingezonden voorleesverhalen (op basis van de Facebook like-button teller & met een maximum van 3 keer winnen per auteur).

(*) De wedstrijd liep oorspronkelijk van september tot december 2017, maar werd wegens succes verlengd. De wedstrijd loopt nu dus verder zonder einddatum!

(**) Deze wedstrijd wordt ook gepubliceerd op kortverhaal.info, schrijverspunt.nl en schrijvenonline.org. Pas op! De wedstrijd had een maandelijkse winnaar tot en met maart 2019 (en is daar mogelijk nog zo gepubliceerd!), maar is vanaf april 2019 overgeschakeld naar één winnaar per kwartaal.

 

Uitslag van de wedstrijd

De huidige stand kan hier worden nagegaan.

Om ook de verhaaltjes die op het einde van het kwartaal gepubliceerd worden de tijd te geven likes te verzamelen, wordt de winnaar pas bepaald in de tweede week van de volgende maand. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Winnaars (maandelijkse wedstrijd):

Winnaars (kwartaalwedstrijd):

 

Schrijftips

Wil je wel een verhaal schrijven, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik eenvoudige woorden. Het doelpubliek = (jonge) kinderen.
  • Mik naar een lengte tussen de 600 en 900 woorden. Loopt het avontuur uit? Splits het in delen én zorg voor een leuk slot aan elk deel.
  • De verhalen kunnen voorgelezen worden in de klas, in de opvang, bij de jeugdbeweging… Maar ze zijn in de éérste plaats bedoeld als verhaaltjes voor het slapengaan. Hou daar rekening mee! De verhalen moeten leuk zijn. Er mag een moraal in zitten (mag, hoeft niet) maar het moet licht verteerbaar genoeg zijn dat onze jonge luisteraars daarna met een glimlach in slaap kunnen vallen.
  • Het publiek is Nederland én Vlaanderen. Probeer typisch woordgebruik te vermijden zodat dit voor de kinderen geen drempel wordt naar je verhaal.
  • Wij publiceren enkel afbeeldingen die rechtenvrij zijn, waar wij zelf de rechten op hebben of waarvan wij weten dat er toestemming is van de illustrator om de afbeelding te gebruiken. Heb je een afbeelding bij je verhaal, vermeldt dan duidelijk wie de rechtenhouder is en of er expliciete toestemming is voor gebruik op de site, sociale media, etc.

 

Jouw site

Heb je reeds kinderverhalen geschreven op een eigen site, en wil je er graag één of meerdere schenken aan de voorleestuin? Neem contact met ons op! We plaatsen je verhaal met een link terug naar je site.

 

Voorwaarden

  • Door het inzenden van je verhaal, geef je automatisch toestemming voor de publicatie van dit verhaal op de site voorleestuin.be en de door voorleestuin.be gebruikte sociale media. Je ontvangt hiervoor geen vergoeding.
  • Inzendingen worden niet noodzakelijk gepubliceerd – zij worden eerst beoordeeld door het vaste team.
  • Auteursrecht en alle andere publicatierechten worden steeds behouden door de oorspronkelijke auteur. Het publicatierecht dat je aan de voorleestuin hebt gegeven door de inzending is niet-exclusief, met andere woorden, je kunt het verhaal ook elders publiceren. Da’s maar normaal toch, het is jouw verhaal.
  • Inzendingen worden mogelijk genadeloos bijgewerkt door onze redacteurs. Waar dit bijwerken merkelijk méér is dan spelling- en grammaticafoutjes weghalen, wordt het auteursrecht op het eindresultaat gedeeld tussen de inzender en voorleestuin.be. Dan dient publicatie op andere plaatsen in overleg en met expliciete wederzijdse toestemming te gebeuren. Dan is het mee ons werk geworden, dus da’s ook maar normaal toch?