Het is dinsdagmiddag en Rik is net thuis uit school. Mama heeft drinken ingeschonken en kijkt naar de tekeningen die Rik heeft gemaakt bij juf Els.
“Kijk mam, dat is de koe met de baby-koe die we bij opa Snor en oma Jannie hebben gezien.�
Mama kijkt naar de tekening met de zwarte en witte verf en knikt. “Wat mooi Rik! Zullen we die met de post naar opa en oma opsturen?�
Dat vindt Rik wel een goed idee, maar dat kan morgen ook wel. Vanmiddag wil hij spelen. Rik schuift zijn beker opzij, kloutert van de stoel af en rent de gang in.
“Mam, ik ga naar Rani.�

Hij rent zonder jas naar buiten. Maar dat is niet zo erg, want Rani woont vlakbij. Ze is het buurmeisje van Rik. Ze wonen al naast elkaar vanaf dat ze hele kleine baby’tjes waren en nu ze groot zijn spelen ze vaak samen.
Rani heeft op school met papier-maché geknutseld: ze heeft met een paar kranten, een wc-rolletje en heel veel lijm een gek meneertje gemaakt. Nu wil ze dat thuis, samen met Rik, ook proberen. Met papier-maché kun je een mooi poppetje maken, of een dier, of een monster, of wat dan ook. De moeder van Rani, Kaya, heeft een paar kranten van het oud papier gepakt en wat lege rollen van wc-papier en keukenrol. In een plastic bakje heeft ze lijm gedaan. Rik vindt het wel spannend, hij heeft nog nooit van papier-maché gehoord en vindt het best een raar woord.
“Pieresjee, pieresjee� zingt hij, terwijl Kaya zijn mouwen oprolt.

Rik pakt een stukje krantenpapier en dipt één vinger in het bakje lijm. Dat voelt glibberig en nat, best vies maar ook een beetje leuk. Voorzichtig smeert Rik met zijn vinger de lijm over het krantenpapier. Hij plakt het krantenpapier op een lege keukenrol.

“Je moet er veel meer lijm op doen. Dat zei mijn juf,� zegt Rani.
Rani zit niet bij Rik in de klas, maar ze gaan wel naar dezelfde school. Rik kijkt hoe Rani zit te werken. Ze smeert dikke klodders lijm op haar papier en maakt een soort bal van krant en lijm.
Rik gaat met zijn hele hand in de lijmbak en smeert een dikke laag lijm over de keukenrol. De lijm glibbert tussen zijn vingers door. Gauw pakt hij nog wat krantenpapier. Dat plakt hij om de keukenrol.

“Dit is echt wel leuk! Ik ga ook een meneertje maken,� zegt Rik. “Pieresjee pieresjee, ik maak er een meneertje mee,� zingt hij.
“Neehee� zegt Rani, “het is papier-maché�.

Kaya kijkt naar de harde werkers. Ze helpt Rik mee om een hoofdje voor zijn meneertje te maken. Ze maakt een prop papier van wat kranten en houdt het boven de keukenrol.
“Als jij nou een paar natte stukken papier hier wat omheen plakt, krijg je vanzelf een hoofd� zegt ze.
Rik smeert flink met de lijm over het meneertje.

Rani is bezig om een hondje te maken. Ze heeft het lijf al gemaakt en is druk bezig met het hoofd en de poten.
“Kijk Rik, jouw meneertje kan straks uit wandelen gaan met mijn hondje�.
“Ja, dan wandelen ze over het strand. En dan gooit hij een stok en dan gaat jouw hondje die ophalen.�
“Dan moeten we ook een stok maken,� zegt Rani.
“En een strand en een zee,� bedenkt Rik.
Kaya lacht. “Maak eerst maar eens jullie meneertje en de hond. Een zee van papier-maché doen we misschien een andere keer.�
Rik moet lachen. “Een pierezee!� roept hij.

De hele middag werken ze hard door. Riks meneertje krijgt nog een hoedje op en Rik probeert hem armen te geven. Dat is best lastig, maar uiteindelijk maakt hij met twee proppen papier wat korte armpjes, zonder handen.
“Hij hoeft de hondenriem niet vast te houden, want de hond luistert heel goed. Dus dan heeft hij ook geen handen nodig,� zegt Rik.

CC0 Creative Commons – bron: pixabay.com

 Rani’s hondje krijgt 4 pootjes.
“Hij kan zo met het meneertje naar het strand, heel ver wandelen,� zegt ze trots.

Na een hoop geknutsel, geklieder en geplak vindt Kaya het tijd om op te ruimen.
“Jullie kleven van onder tot boven,� zegt Kaya. “Ik zie lijm op jullie kleren en op jullie wangen. En Rani, het zit zelfs in je oor�.
“Kom Rik, we doen je shirt wel even uit. Dan kan hij zo thuis in de wasmachine�.
Rani veegt haar haar uit haar gezicht. Maar met vieze handen door je gezicht vegen is niet zo handig. “Mam, nu zit er ook lijm in mijn haar.�
“Weet je wat,� zegt Kaya, “ik zet jullie lekker even in bad. Dat vind je moeder ook wel fijn Rik. Dan kan je lekker schoon naar huis straks. En dan kunnen meneertje en de hond even drogen.�

Een half uurtje later zijn Rik en Rani weer helemaal fris en schoon. Rik staat klaar om naar huis te gaan, met meneertje in zijn ene hand en een plastic zak met zijn vieze shirt in zijn andere. Hij heeft een blauw shirt van Rani aan.
“Rani, gaan we morgen de pierezee maken?� vraagt hij.
Kaya lacht. “Voorlopig hebben jullie wel even genoeg gepapier-machéed dacht ik zo. Straks lekker slapen en dromen over meneertjes en honden aan zee.�
“Doei Rik en doei meneertje. Tot het volgende keertje,� rijmt Rani.
Rik moet er hard om lachen.
“Doei Rani en doei hondje…. Kontje!� rijmt hij.
Rik en Rani gieren het uit.

Kaya schudt haar hoofd en grinnikt. “Stelletje grappenmakers. Dag Rik, tot snel. Leuk dat je er was.�
Rik zwaait met zijn plastic tas en loopt naar huis. Wat een leuke middag was dat.
Zachtjes doet Kaya de deur achter hem dicht.

Reageer!