Dit kerstverhaal gaat over een Snotolf.
Wat zeg je? Weet je niet wat een snotolf is?
Nou, dit is een snotolf:

JielJielbeaumadier poisson gris 2 paris 2014CC BY-SA 3.0

Ook wel lompvis genoemd. Je snapt misschien wel waarom. Dit kerstverhaal gaat dus over een snotolf.
Wat een snotolf met kerst te maken heeft, vraag je.
Nou, laat me dan m’n verhaal vertellen, dan weet je het.

Goed, zoals ik al zei, dit kerstverhaal gaat over een snotolf. Een snotolf genaamd Harry. Harry woonde in de Oosterschelde. Harry was dol op kerstmis, maar jammer genoeg werd er onder water nooit kerst gevierd. Toen Harry klein was, vroeg hij wel eens aan zijn ouders of ze niet toch kerst konden vieren, maar dan zei zijn vader: “Nee, nee! Kerst is niets voor vissen!”
Toen hij ouder werd, vroeg hij er maar niet meer naar. Maar elk jaar in december zwom Harry naar de dorpjes langs de Oosterschelde. Hij genoot van de lichtjes en het gezang. Ja, Harry hield veel van kerstmis.

Wat je misschien niet weet, is dat de Kerstman ergens langs de kust van de Oosterschelde een groot inpakstation heeft: Inpakstation Regio Zuid-West. Daar worden alle cadeautjes van heel Zuid-West-Nederland ingepakt.
Harry zwom in december vaak naar het inpakstation. Daar hoorde hij de inpakelven kerstliedjes zingen tijdens het inpakken. Wat wilde hij graag meehelpen en meezingen!
Maar dat kon natuurlijk niet…

Dit jaar zwom Harry weer naar de oppervlakte om te kijken en te luisteren bij het Inpakstation Regio Zuid-West. Maar dit jaar klonk er geen vrolijk kerstgezang en er werden ook geen cadeautjes ingepakt.
Harry zwom zo dicht naar de kust als hij kon, en toen ving hij een gesprek op tussen de Kerstman en de hoofd-inpak-elf. “Wat vervelend dat net nu zoveel elven ziek zijn,” hoorde hij de Kerstman zeggen. “Krijgen jullie alle cadeautjes dan wel op tijd ingepakt?”
De hoofd-inpak-elf antwoordde: “Ik weet het niet hoor. Al die snotelven kunnen hun werk niet goed doen. We zouden twee keer zo veel snotelven moeten hebben om al het werk af te krijgen!”

Snotolven? dacht Harry. Zei hij nou echt dat hij snotolven nodig heeft? Maar… dan is dit mijn kans!
Ok, nu hoor ik je denken. Dat zei hij toch niet? Inderdaad, je hebt gelijk. De hoofd-inpak-elf had het over snotelven, niet over snotolven. Maar Harry hoort niet altijd even goed. Dat kan ook niet anders. Kijk nog maar eens goed naar hem. Zie jij ergens oren?

JielJielbeaumadier poisson gris 2 paris 2014CC BY-SA 3.0

Inderdaad.
Maar goed, Harry was dus door het dolle heen. Dat kun je je misschien wel voorstellen. Elk jaar keek hij verlangend naar de mooi verlichte huizen, naar de vrolijke mensen die in hun mooiste kleren door de sneeuw liepen op weg naar familie en vrienden. Steeds weer zag hij die mooi versierde bomen, volgehangen met slingers en ballen. Altijd was hij een buitenstaander. Kerst was nu eenmaal niet voor vissen. Maar dit jaar zou daar verandering in komen!

Harry dook onder water en zwom zo snel als hij kon terug naar huis. Harry en zijn vader woonden in een oud wrak. Aan de achterkant van het wrak had Harry zijn eigen kamertje. Daar had hij een grote anemoon versierd met verschillende kleuren schelpjes. Op het puntje van de anemoon had hij een gele zeester geplakt. Zo kwam er toch wat kerstsfeer in het nogal grauwe wrak, vond Harry.
Harry zwom naar een hoek van zijn kamertje. Daar pakte hij een hoopje mosselen. Voorzichtig zwom hij naar de grote tafel die in het midden van de kamer stond en legde de mosselen erop. Vervolgens zwom hij naar de andere hoek. Daar pakte hij wat zeewier in zijn vinnen. Hij legde het zeewier netjes op een stapeltje naast de mosselen. En toen begon hij in te pakken.

Harry werkte razendsnel door. Al zingend (‘O, anemoon, o anemoon, wat zijn je takken wonderschoon’) pakte hij de ene mossel na de andere in. Na tien minuten waren alle mosselen veranderd in feestelijke groene pakjes, sommige met strik en sommige zonder. Harry keek tevreden naar zijn werk. Deze pakjes zou hij meenemen vanavond, als hij weer naar het inpakstation regio Zuidwest Nederland zou zwemmen. Hiermee zou hij de Kerstman kunnen laten zien dat hij de juiste snotolf was voor deze klus.

Maar was dat ook echt zo? Wij weten dat de Kerstman snotelven nodig had, en niet snotolven! Hoe moet dit nou aflopen?

Reageer!