Nog voordat papa en mama wakker zijn, zit Lot rechtop in bed. Ze trekt haar gordijnen open en de zonneschijn valt haar kamer binnen. Ze zet Beer voorzichtig in het hoekje van haar bed en rekt zich uit. Vandaag is de eerste dag van de zomer. Dat vertelde mama gisteravond tijdens het avondeten. Lot houdt van de zomer. Lekker buiten spelen, naar het strand en heel veel ijsjes eten. In de zomervakantie gaat ze zelfs met papa, mama en Lex in Frankrijk kamperen. Papa heeft verteld dat ze heel lang moeten rijden, maar dat ze op de camping elke dag kunnen zwemmen. Lot kan niet wachten.

Blij kijkt Lot naar haar poezenklok. De ogen van de poes zijn nog niet open, dus eigenlijk moet ze nog in bed blijven liggen. Toch klimt Lot uit bed en ze sluipt over de gang naar de kamer van Lex. Zo stil als ze kan, duwt ze de deur open. Lex” kamer is nog helemaal donker. Lot zet het nachtlampje aan en gaat dan op het krukje staan om beter in Lex” hoge bed te kunnen kijken. Lex ligt te slapen met zijn duim in zijn mond en zijn knuffelaap Popi dicht tegen zich aangedrukt.
Zachtjes schudt Lot aan Lex’ schouder. “Lex, Lexie wordt eens wakker,” fluistert ze.
Lex doet slaperig zijn ogen open, maar als hij zijn grote zus ziet, gaat hij meteen rechtop in bed zitten. “Wat is er?” vraagt Lex.
“Het is zomer,” antwoordt Lot. “Kom.”
“Oké!” roept Lex en hij klimt zijn bed uit.
“Ssstt, anders maak je papa en mama wakker.”
Op hun tenen lopen Lot en Lex de trap af en samen sluipen ze de woonkamer in.
“Trek je schoenen aan, dan gaan we naar buiten,” zegt Lot. Ze schuift een stoel naar de tuindeur, klimt erop en haalt het haakje van de deur. Lot duwt de deur open en warme zonnestralen vallen op haar gezicht. Ze springt van de stoel af en trekt vlug haar laarsjes aan.
Dan komt Lex naar haar toegelopen met zijn schoenen in zijn handen. Tranen rollen over zijn wangen. “Ik krijg mijn schoenen niet aan.”
“Dan ga je toch gewoon zonder schoenen,” zegt Lot. Ze heeft geen zin om nog langer te wachten.
“Dat kan niet,” klaagt Lex. “Van papa en mama mag ik niet zonder schoenen in de tuin.”
Lot zucht diep. Ze mogen ook niet zonder papa of mama naar buiten, maar dat zegt ze niet tegen Lex.
“Dan ga ik ook wel op blote voeten.” Meteen schopt Lot haar laarsjes uit en ze stapt de tuin in.

CC0 Creative Commons – bron: pixabay.com

Lex aarzelt nog even maar rent dan snel zijn zus achterna. Lachend staan Lot en Lex met hun blote voeten op het gras.
“Het gras kriebelt,” roept Lex.
Dan rennen ze naar de zandbak.
“Het zand kriebelt ook,” lacht Lot.
Schaterend rennen Lot en Lex door te tuin.

“Uhum.” Lot en Lex kijken op. Papa staat in zijn pyjama in de deuropening. Hij is vast wakker geworden van al het kabaal.
O jee, denkt Lot, hij zal toch niet boos zijn?
“Wat is hier aan de hand?” vraagt papa met zijn handen in zijn zij.
Lot en Lex kijken sip naar papa.
“Het zand kriebelde,” zegt Lex.
Dan begint papa hard te lachen. “Wacht maar,” zegt papa, terwijl hij op Lot en Lex afloopt. Papa heeft zijn handen voor zich uitgestoken en wiebelt met zijn vingers. “Ik kan nog altijd het beste kriebelen van iedereen.”
Gillend rennen Lot en Lex weg en papa rent ze achterna. Papa is veel sneller en met zijn sterke armen tilt hij Lot en Lex omhoog.
“Ik ben de allerbeste kriebelaar van de hele wereld!” Papa legt Lot en Lex op hun rug in het gras en begint ze te kietelen. Lot en Lex schateren het uit en papa lacht vrolijk met ze mee.

“Dat ziet er gezellig uit!”
Mama staat in haar badjas in de deuropening, in haar handen heeft ze een dienblad met boterhammen en beleg. “Zullen we dan maar buiten ontbijten?”
“Jaaaa!” roepen Lot en Lex in koor.
Even later zitten ze met z’n allen op het gras een boterham te eten.
“Volgens mij is de zomer goed begonnen,” zegt mama en ze neemt een grote slok van haar thee.
Lot grijnst en roept met volle mond: “De zomer is het leukste wat er is!”

Reageer!