Olivier wil koning worden

0
237

Olivier hangt in de zetel, hij verveelt zich. Hij heeft geen zin om te bouwen, geen zin om met zijn dinosaurussen te spelen, geen zin om te knutselen en zelfs geen zin om te dansen. En dansen is toch wel wat hij het liefste doet.
Opeens verschijnt op tv de Koning van het land. Het is een oude koning met heel veel rimpels, met witte haren en dunne kromme beentjes. Zijn hoofd lijkt wel te groot want zijn kroon past er maar net op. Hij kijkt een beetje sip. Moe leunt hij op zijn gouden rollator terwijl hij vertelt geen koning meer te willen zijn. “Ik heb er geen zin meer in, ik wil met pensioen! Wie mij wil opvolgen moet me een brief sturen en dan kom ik bij je langs om te kijken of je geschikt bent om de nieuwe koning te worden.”

Opeens zit Olivier rechtop. Koning worden? Dat lijkt hem wel wat! Maar hoe doe je dat? Simpel, je moet eerst alles hebben wat een koning ook heeft. Om te beginnen: een paleis. Olivier rent naar buiten en bekijkt de boomhut. Hm, dat kan beter, denkt hij.
Na een half uurtje heeft hij er een prachtige toren opgebouwd en uit de toren steekt een kartonnen vlag. Op de vlag staat de letter O van Olivier en binnen in de O is een dinosaurus te zien, een echte koningsvlag. Van mama heeft hij plastic borden gekregen die hij goud gaat verven. Deftig hoor. Eigenlijk zou hij nog een mooi paard moeten hebben, maar hond Loebas laat zich niet overhalen mee te doen. Wat hij wel nog kan maken zijn postzegels en papiergeld met zijn foto’s er op.
Wat moet een koning nu allemaal doen? Op de schatkist passen natuurlijk. Daarom staat er in het midden van de boomhut, eh pardon, van het kasteel een doos, gevuld met Oliviers mooiste dinosaurussen en zijn spaarpot.
Hij moet natuurlijk ook nog trouwen met een koningin. Olivier gaat zijn buurmeisje Reina vragen maar zij wil alleen maar prinses worden.
Terug naar de keuken dan maar. “Mam wil jij mijn koningin zijn?”
“Ja hoor, maar vergeet je niet iets? Als jij koning bent, moet je wel een kroon dragen.”
O ja! Snel gaat Olivier van glanzend goudpapier een kroon maken. Meteen oefent hij nog even het linten doorknippen en daarna maakt hij nog wat nieuwe wetten:

  • Wet 1: overal gratis drinken en snoep.
  • Wet 2: alle kinderen hebben afwisselend een week school en een week vakantie.
  • Wet 3: iedereen is verplicht elke dag te dansen.

En dan, dan heeft hij eindelijk tijd om de Koningsdans te maken.

~~~

Na een week komt de oude koning met zijn lakeien langs bij Olivier. Hij bekijkt alles op zijn gemakje; het kasteel met de toren en de vlag, de gouden borden, de schatkist en de wetten. Mama heeft snel ook een gouden kroontje opgezet en maakt een keurig knikje.
“En nu, Majesteit de Koning, ga ik u mijn Koningsdans laten zien,” zegt Olivier met zijn deftigste stem. En dan gebeurt er wat. Als Olivier de dans drie keer heeft gedaan staat de Koning op en gaat heel voorzichtig mee doen. En al snel wiebelt het oude mannetjes op zijn dunne beentjes enthousiast door de kamer. Steeds wilder gaat het. De lakeien kijken angstig toe.
Na een tijdje laat de Koning zich hijgend in een stoel vallen, de kroon scheef op zijn hoofd. Maar zijn ogen glinsteren weer, hij klapt in zijn handen van blijdschap en roept: “Ik weet het, ik ga niet stoppen, er moet alleen meer gedanst worden! Zo hou ik het nog wel even vol. Dankjewel Olivier, ik heb er weer helemaal zin in, ik stel mijn pensioen gewoon nog een poosje uit. Maar tot die tijd ben jij officieel de Minister van Dansende Zaken!”
Olivier glimt van trots en van vreugde maakt hij spontaan een nieuw dansje.

Reageer!