Venn Chann

“Ik moet kaka doen!” roept Job. Hij springt op van zijn stoel en rent naar de wc.

Job zit rustig op de wc en zingt een liedje. En na een tijdje roept Job heel hard: “Ik ben klaar!” Job is klaar en wil dat mama zijn billen komt afvegen.
Mama loopt naar de wc en zegt: “Job, je weet toch dat je zelf je billen af moet vegen? Je bent nu zo groot!”
Maar Job antwoordt: “Ik kan er echt niet goed bij, mijn armen zijn veel te kort.” Job vindt billen afvegen vies. Toch moet hij het leren.
“Pak maar een stuk wc-papier, dan doen we het samen,” zegt mama. Samen lukt het wel. Daarna nog even handen wassen en klaar is Job.
“Nu ga ik mijn puzzel afmaken,” zegt Job, en hij klimt weer op zijn stoel.

“Ik ga ook naar de wc,” zegt broertje Jelle. Hij laat zijn autootjes liggen op de grond en loopt naar de wc. Daar trekt Jelle zijn broek uit en doet hij zijn luier af. De wc-pot is best hoog. Jelle pakt een krukje en klimt op de wc. Als Jelle net zit, zegt hij: “Klaar! Er komt niks.”
En Jelle springt weer van de wc af. Hij trekt aan de rol wc-papier. En met een heel groot stuk wc-papier veegt Jelle zijn billen af. Daarna nog even handjes wassen en klaar is Jelle. In zijn blote billen loopt Jelle terug naar de kamer en speelt verder met zijn autootjes.

Mama pakt het potje van Jelle en zegt: “Jelle, ga maar op je potje zitten. Zo kan je ook met je auto’s spelen. En misschien komt er toch nog een plasje.”
Jelle gaat op zijn potje zitten en speelt met de auto’s, maar er komt geen plasje.

Job zit aan tafel en roept: “De puzzel is af!”
Jelle staat op van zijn potje en loopt naar de tafel om de puzzel te bekijken. Dan blijft Jelle van schrik staan. Er ligt ineens een plasje op de grond.
“Getsie, Jelle heeft op de grond geplast,” roept Job met een vies gezicht. En Jelle begint te huilen.
Mama troost Jelle en zegt: “Dat geeft niks, ik maak de vloer gewoon weer schoon. Het is ook niet makkelijk om op het potje te plassen. Daar moet je veel voor oefenen.”
Maar Jelle wil niet meer oefenen. Jelle wil zijn luier weer om.

Met zijn luier om kruipt Jelle heel stil in het hoekje achter de bank. Jelle kijkt een beetje moeilijk en zijn hoofd wordt rood.
“Ben je kaka aan het doen?” vraagt Job.
“Nee!” zegt Jelle met een benauwd stemmetje. Jelle wil stiekem in zijn luier poepen.
Mama ziet het ook en zegt: “Kom maar snel op je potje zitten.”
“Nee! Ik wil in mijn luier!” roept Jelle boos.
Maar mama zet Jelle snel op het potje. En dan doet Jelle kaka in het potje. “Goed gedaan! Wat ben jij een grote jongen,” roept mama enthousiast. Jelle is voor het eerst op het potje gegaan.

Als papa thuis komt, vertelt Jelle trots dat hij op het potje is geweest. Papa is ook trots en zegt: “Wat goed van jou! Ga je de volgende keer weer op het potje?”
Maar Jelle antwoordt:  “Nee, dat heb ik al gedaan. Nu wil ik gewoon weer een luier om.”

Reageer!