“En zorg dat jullie in de vakantie niet alles vergeten wat jullie dit jaar geleerd hebben.”
Het was vandaag de laatste schooldag en juf An nam afscheid van de kinderen. Hoewel het geen gemakkelijk jaar was geweest, zou ze de kindjes toch best missen.
Het waren niet altijd lieverdjes hoor. Ze maakten soms ruzie om een kleurpotlood, of om wie de tikker is, maar toch hadden ze allemaal een goed hartje. Juf An hoopte dat ze een mooie vakantie tegemoet gingen.

~~~

“Mama! Ik ben thuis,” riep Linde naar boven.
“En hoe was je laatste schooldag?” vroeg mama terwijl ze de trap afrende.
“Het was superleuk,” antwoordde Linde, “we mochten kiezen wat we wilden doen! Dus hebben we eerst een beetje binnen in de zandbak gezeten en daarna mochten we een spelletje uitkiezen. We hebben met heel de klas weerwolfje gespeeld en dan mochten we ook in groepjes spelletjes spelen. Ik en mijn vriendinnen hebben dan UNO gespeeld en ieder van ons is eens gewonnen.
In de namiddag mochten we buiten spelen! Dat was super! Het was mooi weer en de zon scheen. Eerst moesten we ons wel insmeren hoor,” vertelde ze, vóór mama haar er op kon wijzen. “Dan hebben we met de rollerskates mogen rijden en met de stepjes! We mochten zelfs fietsen, dat was ook heel tof. Het was echt een leuk dagje mama! Ik ga het zeker missen! Ik kan niet wachten tot 1 september. Ik ga natuurlijk ook mijn vriendinnen heel hard missen.”
“Oh maar dan laat je ze toch een paar keer komen en kan je thuis met hen spelen?” stelde mama voor.
Linde was weer gerustgesteld. “Juf An had wel gezegd dat we ook niet alles mogen vergeten.”
“Daar heb ik wel een oplossing voor!” riep mama. Ze pakte de plastieken zak die in de gang stond. Het was een zak van de boekenwinkel. “Kijk eens wat ik voor je heb gekocht!” Mama haalde een boek uit.
“Een boekje om te rekenen, een boekje om te schrijven, een boekje om te lezen,” Linde was alle boekjes aan het bekijken in de zak. “Oh mama dankjewel!” riep ze enthousiast. Mama wist dat Linde van dat soort boekjes hield!
“Er staan zo’n toffe spelletjes in! Ik ga er meteen aan beginnen!”
Mama zuchtte. “Linde, zorg dat je niet weer net als vorig jaar de eerste 2 weken al al je boekjes maakt he!”
“Maar mama, ze zijn zo leuk om te maken!”
“Goed dat je dat vindt maar ze dienen om je hersentjes de hele zomervakantie een beetje aan het werk te houden. En trouwens, je mag eerst helpen met de tafel te zetten.”

Vanavond zouden ze barbecuen. Mama had al superveel gekocht. Ze had ribbetjes gekocht, worstjes, biefstuk, kippenbolletjes. Mama had zoveel gekocht dat Linde zich afvroeg wie er allemaal kwam eten.
“Alleen wij drietjes hoor,” had mama gezegd. Daarmee bedoelde ze natuurlijk haar papa, haar mama en Linde zelf.
Papa was de beste kok van heel de wereld, vond Linde. Papa kon echt goed barbecuen. Ooit was Linde bij een vriendin gaan barbecuen en haar mama had alles laten aanbranden omdat ze druk in gesprek waren. Dat gebeurde nooit bij papa! Zijn vlees was altijd perfect gebakken. De ‘cuisson’, zoals mama altijd zei, was goed. Daarmee bedoelde ze dat er geen bloed meer uit het vlees kwam, maar dat het ook niet aanbrandde.

Mama had koude patatjes voorzien met ajuintjes en peterselie en tartaarsaus . Mama’s patatjes waren de beste! Maar er waren ook tomaten, wortels, salade en rode biet klaargezet. Speciaal voor Linde had mama zelfs verse appelmoes klaargemaakt. Het zou een geweldige barbecue worden!

~~~

Papa kwam thuis en begon meteen aan het vuur. Wat was dat toch prachtig, zo een barbecue-vuurtje! Het leek altijd alsof het vuur mannetjes waren, die dansten. Linde vond het mooi om naar te kijken. Wel moest ze opletten van papa: als je te dicht komt, dan verbrand je je. Dus ging Linde altijd op een afstandje staan om te kijken.

CC0 Creative Commons – bron: pixabay.com

De barbecue was superlekker! Wat genoot Linde ervan. Die hele laatste dag school was fantastisch geweest. En wat ze in de vakantie zou doen? Dat wist ze nog niet. Ze wist wel dat er een super zomervakantie ging beginnen!
En een beetje, een klein beetje, keek ze ook uit naar het volgende jaar. Want dat zou ook weer fantastisch worden!

Reageer!