Op een dag besloten broer en zus om papa voor zijn vaderdag te verrassen met een picknick. Jan en Lisa stonden extra vroeg op die ochtend om lekkere gerechtjes te halen. Ze zouden eerst naar de winkel gaan om ingrediënten te kopen, dan wouden ze ook een picknickdoek en bekers zoeken en natuurlijk mocht ook het drinken niet vergeten worden.

Ze gingen met de fiets naar de dichtstbijzijnde supermarkt. In de supermarkt aangekomen, wisten ze niet waar ze moesten beginnen… Overal zagen ze eten, drinken en een massa mensen.
Ze besloten te beginnen met de drank. Omdat ze niet wisten welk bier papa graag dronk, kochten ze Jupiler. Voor zichzelf namen ze Cola en Fanta: Cola voor Jan en Fanta voor Lisa. Zo ver waren ze al.

Ze gingen verder naar de afdeling etenswaren. Daar vulden ze hun winkelmandje verder aan met druiven, chocolade, aardbeien, boterhammen, kippenwit, salami en kaas. En ook nog een bananentaart als dessertje en chips voor bij het aperitief.
Nu moesten ze enkel nog een picknickdoek en bekers hebben. Toen ze dat hadden gevonden, waren ze klaar met boodschappen en gingen ze naar de kassa. Nadat ze hadden betaald, namen ze terug hun fiets en reden naar huis. Ondertussen was papa al lang wakker en hij vroeg waar ze waren geweest.
“We gaan picknicken!” verkondigde Lisa vrolijk.
“En een gelukkige vaderdag!” riep Jan enthousiast.

Ze deden alles in een grote mand en dan trokken Jan, Lisa en papa naar het park. Ze zochten een gezellig plekje en haalden het picknickkleed uit. Toen ze alles op de grond hadden geplaatst en iedereen rond het eten zat, konden ze eindelijk beginnen. Een koel drankje en een pakje chips, zo zat de sfeer meteen goed. Jan vertelde honderduit over zijn avonturen op school en papa vertelde verhalen van toen hij vroeger op school zat. Dat was leuk!

Na het aperitief haalde Lisa een boterham uit de zak en legde er een plakje salami op. Ineens hoorde Jan een zoemend geluid. Plotseling sprong Lisa op en rende weg met haar boterham. Jan zag dat een bij haar volgde. Misschien had die ook wel zin in zo’n lekkere boterham?

CC0 Creative Commons – bron: pixabay.com

“Papa, papa, wat moet ik doen?” riep Lisa verschrikt uit.
“Bijt op je tanden en doe een zoemend geluid na,” riep papa, “dan kan de bij niet in je mond. En blijf kalm, niet weglopen.” Papa fluisterde dat laatste.
Lisa deed wat haar gevraagd werd en bleef kalm terwijl er zoem zoem uit haar mond kwam. De bij ging gewoon op haar boterham zitten en deed verder niets.
“Daar gaat mijn boterham,” jammerde Lisa met haar tanden op elkaar.

Omdat Jan zijn zusje wou helpen, smeerde hij zelf een stukje boterham en gaf het aan de bij. Papa pakte de boterham met de bij op en legde de boterham en de bij enkele meters verder neer.
Een beetje later kwam er al een tweede bij. Maar ook die ging naar de klaargemaakte boterham die wat verder lag. Zo hadden ze geen last meer van de bijen en maakten ze er een toffe middag van.

En de bijen? Die waren gelukkig met hun boterham!

Reageer!