Eclipse op de Duitse Wikipedia, Ursa Major 2, CC BY-SA 3.0

Theresa was druk bezig haar slaapzak te maken. Ze ging bij Davy logeren. Theresa vond het altijd spannend om bij iemand nieuw te gaan slapen. Je kon dan zien hoe ze woonden en gezellig de hele avond met elkaar babbelen.
Ze was bijna klaar met alles in haar rugzakje te steken. Haar pyjama en toiletzak zaten er al in, ze moest alleen nog haar kleren voor de volgende dag kiezen. Ze koos voor haar roze rokje en een witte T-shirt met een ijsje erop.

Mama keek haar rugzakje nog even na of ze alles bijhad en daarna konden ze vertrekken. Theresa keek er echt naar uit! Davy woonde ver weg van de stad, dus het was wel eventjes rijden tot bij hem thuis. Toen ze er bijna waren zag Theresa bijna alleen maar velden. Hier en daar een maïsveld, en er waren ook weides met paarden of koeien.
En dan kwamen ze aan bij Davy thuis. Het was een groot huis met een zelfs nog grotere tuin. Theresa haar mama sprak af met de mama van Davy om Theresa te komen halen de volgende dag.

Ondertussen waren Theresa en Davy al de tuin ingelopen. Ze gingen samen op de schommel spelen. Davy was heel lief voor Theresa en duwde haar een hele tijd op de schommel. Theresa stelde hem voor om hem te duwen op de schommel, maar Davy zei dat het niet nodig was. Hij kon dat al alleen.
Zo speelden ze samen in de tuin. Ze gingen samen van de glijbaan af, speelden verstoppertje en tikkertje.

Toen riep Davy zijn mama hen aan tafel. Er was spaghetti! Theresa hield erg veel van spaghetti.
Op hun weg terug naar het huis zag Theresa iets vreemd in de tuin staan. Het was een groot metalen ding dat naar de hemel gericht was.
“Wat is dat voor een vreemd ding?” vroeg Theresa aan Davy.
“Dat is de telescoop van mijn papa. Hij heeft dat nodig voor zijn werk, hij is een astronoom,” antwoordde Davy.
“Wat is een telescoop en een astro-dinges?” zei Theresa.
“Een telescoop is een dingetje waarmee je beter naar de sterren kan kijken, het vergroot wat je normaal kunt zien. En mijn papa is een astronoom, dat is iemand die de sterren bestudeert. Hij gaat op zoek naar nieuwe planeten en moet ons waarschuwen als er een asteroïde te dicht bij de aarde komt. Een asteroïde is een groot stuk rots dat rondvliegt in de ruimte,” legde Davy uit.

“Wauw! Jouw papa heeft zo’n coole job. Mijn papa is een boekhouder, hij is maar gewoon bezig met cijfertjes de hele tijd.” zei Theresa vol bewondering.
“Als het mag van mama kunnen we misschien laat genoeg opblijven en samen naar de sterren kijken? Mijn telescoop is niet zo groot als die van papa, maar je kan er wel nog veel mee zien,” stelde Davy voor.
“Dat lijkt mij fantastisch!” antwoordde Theresa, “maar nu heb ik eerst zin in spaghetti!”

~~~

Nadat ze de spaghetti hadden opgegeten en daarna ook flink geholpen hadden om de tafel af te ruimen, gingen Davy en Theresa terug naar buiten. Het was ondertussen al donker geworden, maar Davy zijn mama zei dat ze mochten. De telescoop stond dicht bij het huis.

Davy begon er meteen aan het prutsen. Theresa verveelde zich wat en vroeg waarmee Davy bezig was.
“Ik ben bezig de telescoop naar een speciale plek te richten,” antwoordde Davy.
Na nog eventjes prutsen was hij klaar. Hij vroeg Theresa om er eens in te kijken.
“Wel opletten dat je de telescoop niet al te veel verplaatst, anders moet ik hem weer juist zetten,” zei hij nog.

Theresa keek in de telescoop en zag daar een witte ster en het leek alsof die ster op een paarse achtergrond stond. Theresa keek zonder de telescoop naar de hemel, maar daar zag ze bijna helemaal niets!
“Wat heb je mij net laten zien? Waarom kan je het alleen maar zien met je telescoop?” vroeg Theresa, onder de indruk van het mooie plaatje.
“Dat is de ster die mijn papa heeft ontdekt. Maar hij is héél ver weg, daarom heb je een telescoop nodig, die laat je dingen zien die heel ver weg zijn, een beetje een verrekijker voor de ruimte,” lachte Davy. “Zal ik je anders de sterrenbeelden laten zien? Ik ken er superveel.”

Theresa vond dat goed en samen gingen ze in de hangmat zitten. Eerst toonde hij haar de Grote en de Kleine Beer. Je moet héél veel fantasie gebruiken om die dingen er in te zien vond Theresa, maar het is wel leuk om te doen. Terwijl Davy haar zijn favoriete sterrenbeeld de Draak liet zien, kroop Theresa iets dichter tegen hem en nam zijn hand vast. Zo keken ze verder naar de sterren en vielen in de hangmat samen in slaap.

Reageer!